«Wad-Ras» de Josep Miquel Capell i Manzanares és un dels llibres finalistes del premi literari «Tuber Melanosporum» dins de les IV Jornades Gastro-Literàries de Morella Negra Com la Trufa que se celebraràn els pròxims dies 22, 23 i 24 de Febrer de 2019. 

El pare de l’autor de Wad-Ras quan era menut li die: «No et faigues ni policia ni polític», Josep Miquel Capell només va fer cas al seu pare un 50% i després de trenta-dos anys de carrera al cos dels Mossos d´Esquadra coneix la policia autonòmica catalana pam a pam. Ha estat de tot dins del cos de mosso ras a comissari. Aquesta experiència li ha donat el material necessari per a publicar la seva primera novel·la negra. 

Josep Miquel Capell havia publicat un parell d’assajos abans d’aquesta novel·la. La novel·la com genere li ha donat a l’autor la possibilitat d’expressar sentiments en tots els registres de la seva persona: pare, persona, investigador, company….i de refer la realitat. Per a introduir-se en el món de la novel·la ha comptat amb l’ajuda del pilar de la novel·la negra catalana, Andreu Martin (li retorna l’autor el favor a Andreu Martin que li demanava informació quan tenia dubtes de sobre tècniques de recerca) i del gran llibreter Paco Camarasa que li va oferir lectures modèliques.

Inspirada en un cas real ocorregut a Barcelona pre-olimpica de 1991, la novel·la ens relata la recerca dels Mossos d Esquadra sobre la mort per sobredosi d’una reclusa de la presó de dones de Wad-Ras dins del mòdul mares. 

Aquesta recerca és la primera que un jutge de Barcelona encarrega realitzar als Mossos d´Esquadra des de 1983 que va ser restaurada la policia autonòmica. En aquest període només tenien competències de vigilància d’edificis de la Generalitat, de la unitat central de menors o de les presons. No estaven formats en matèria de recerca perquè no els permetien formar-se en matèria de recerca criminal.  

L’escriptor Josep Miquel Capell participarà en la IV edició de «Morella Negra Com la Trufa» el dissabte 23 de Febrer a les 12.00 a la Sala de Justícia de l’Ajuntament de Morella juntament amb la resta de finalistes, Inés Plana, Xavier Zambrano, Laura Gomara i Santiago Diaz en la taula literària conduïda per Laura Gónzalez,alma mater del programa Todos Somos Sospechosos de Radio 3.  

«Wad-Ras» de Josep Miquel Capell i Manzanares es uno de los libros finalistas del premio literario «Tuber Melanosporum» dentro de las IV jornadas Gastro-Literarias de Morella Negra Com la Trufa que se celebraran los próximos días 22, 23 y 24 de Febrero de 2019. 

«No et facis ni policia ni polític» le decía el padre del autor de Wad-Ras cuando era pequeño. Josep Miquel Capell solo hizo caso a su padre un 50% y tras treinta y dos años de carrera al cuerpo de los Mossos d´Esquadra conoce la policía autonómica catalana palmo a palmo. Ha sido de todo dentro del cuerpo de mosso raso a comisario. Esta veteranía le ha dado el material necesario para publicar su primera novela negra. 

Josep Miquel Capell había publicado un par de ensayos antes. La novela como genero le ha dado al autor la posibilidad de expresar sentimientos en todos los registros de su persona: padre, persona, investigador, compañero….y de rehacer la realidad. Para introducirse en el mundo de la novela ha contado con la ayuda del pilar de la novela negra catalana, Andreu Martin  (le devuelve el autor el favor a Andreu Martin que le pedía información cuando tenía dudas de sobre técnicas de investigación) y del librero Paco Camarasa que le ofreció lecturas modélicas del género negro.


Inspirada en un caso real ocurrido en la Barcelona pre-olímpica de 1991, la novela nos relata la investigación de los Mossos d´Esquadra sobre la muerte por sobredosis de una reclusa en la prisión de mujeres de Wad-Ras dentro del módulo madres. 
Esta investigación es la primera que un juez de Barcelona encarga realizar a los Mossos d´Esquadra desde 1983 que fue restaurada la policía autonómica. En este periodo solo tenían competencias de vigilancia de edificios de la Generalitat, de la unidad central de menores o de las prisiones. No estaban formados en materia de investigación porque no les permitían formarse en las academias de la Policia Nacional o de la Guardia Civil. La formación que habían adquirido fue en el extranjero.

El escritor Josep Miquel Capell participará en la IV edición de «Morella Negra Com la Trufa» el sábado 23 de Febrero a las 12:00 en la Sala de Justicia del Ayuntamiento de Morella junto con el resto de finalistas, Inés Plana, Xavier Zambrano, Laura Gomara y Santiago Diaz en la mesa literaria conducida por Laura Gónzalez,alma mater del programa Todos Somos Sospechosos de Radio 3.


Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s